Dlaczego My

Rokitnik. Poznaj jego supermoce.

0
Rokitnik.

We wrześniu rozpoczyna się sezon na rokitnik. Ten piękny krzew jest super foodem naszej strefy klimatycznej i jednocześnie ma wiele do zaoferowania w kosmetologii. Rokitnik znajduje się w czołówce roślinnych rekordzistów pod względem zawartości witaminy C i co czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym: nie traci jej w procesie obróbki termicznej. Obok witaminy C zawiera ponad 190 substancji aktywnych. Olej rokitnikowy jest wyjątkowym składnikiem kosmetyków naturalnych. Warto go poznać bliżej.

Rokitnik rośnie w Europie i w Azji, głównie wzdłuż brzegu morza. Należnym szacunkiem cieszy się w Rosji, gdzie jest nazywany syberyjskim ananasem czy złotem Syberii. W Polsce rokitnik występuje nad Bałtykiem i jest rośliną chronioną, dlatego należy pamiętać, że do przetworów należy pozyskiwać owoce z krzewów uprawnych. Rokitnik jest rośliną odporną na skrajne warunki klimatyczne. Skutecznie opiera się upałom, suszom, mrozom czy silnym wiatrom. Nie ma wysokich wymagań odnośnie gleby, nie trzeba go nawozić i jest odporny na szkodniki. Dlatego jeśli macie ogródek, koniecznie rozważcie zakup sadzonek i to właśnie teraz, ponieważ należy go zasadzić jesienią.

Rokitnik zawiera niewiele mniej witaminy C niż rekordzistka, czyli owoc dzikiej róży. Niezwykłą właściwością rokitnika jest brak enzymu, który rozkłada witaminę C pod wpływem temperatury. Dlatego owoce rokitnika można bez utraty właściwości poddawać obróbce termicznej. Ponadto owoce tego krzewu zawierają witaminy A, D, E, K, P, grupy B, prowitaminy, kwas foliowy, karotenoidy, fitosterole, aminokwasy, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-7, omega-9, pektyny, liczne mikroelementy (m.in. krzem, potas, wapń, krzem, żelazo), antyoksydanty, lipidy.

Rokitnik wspiera pielęgnację twarzy i ciała dzięki swoim właściwościom nawilżającym, odżywczym i regeneracyjnym. Wysokie stężenie witaminy C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Stymuluje syntezę kolagenu. Dlatego kosmetyki zawierające olej czy wyciąg z rokitnika świetnie sprawdzają się w pielęgnacji cery suchej, naczynkowej i dojrzałej. Rokitnik zawiera wysokie stężenie beta-karotenu, który wspomaga proces opalania. Jednocześnie chroni skórę, ponieważ działa jak silny filtr UV-A i UV-B. Szeroka gama substancji aktywnych zawartych w tym owocu działa łagodząco na podrażnienia skóry oraz wspiera gojenie się ran,

Olej z rokitnika ma również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Działa nawilżająco, odżywczo, wygładza, nadaje połysk, wzmacnia, zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Działa również leczniczo na skórę głowy: wspiera walkę z łupieżem, przeciwdziała wypadaniu włosów, a wręcz wspiera ich wzrost.

Olej z rokitnika może być również stosowany do pielęgnacji dłoni jako odżywka do skórek bogata w minerały, witaminy oraz kwasy tłuszczowe. W ten sposób wzmocnimy i odżywimy płytkę paznokcia, dzięki czemu nasze paznokcie będą silne, gładkie i piękne.

Jeśli chcesz przekonać się o właściwościach rokitnika na własnej skórze, zajrzyj tutaj.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl