Dlaczego My

Olejek rycynowy i jego niezwykłe właściwości pielęgnacyjne

0
Olejek rycynowy i jego niezwykłe właściwości pielęgnacyjne

Pozytywny wpływ oleju rycynowego na zdrowie i urodę był znany od wieków. Wykorzystywano go do rozmaitych zabiegów pielęgnacyjnych i upiększających. Współcześnie wykorzystuje się go w lecznictwie, aromaterapii i kosmetyce, jako składnik dodawany do wielu nowoczesnych dermokosmetyków. Poniżej przedstawiamy garść cennych informacji – czym jest olejek rycynowy i w jaki sposób go wykorzystać.

Olejek rycynowy co to jest i do czego służy?

Roślina, z której pozyskuje się olej rycynowy, rośnie w Indiach oraz w niektórych krajach Afryki południowej. Olej ten tłoczony jest na zimno ze starannie wyselekcjonowanych nasion rącznika pospolitego. Dlatego zapewniamy osoby zastanawiające się, z czego jest olej rycynowy, że zawiera on wyłącznie naturalne składniki odżywcze i jest pozbawiony chemicznych środków. Jego pozytywny wpływ na zdrowie i urodę zawdzięcza wysokiej zawartości witamin w tym m.in.: E oraz dużego stężenia tłuszczów nasyconych.

Jaki wybrać olejek rycynowy – rafinowany czy nierafinowany?

Obecnie na rynku można znaleźć dwa rodzaje olejku rycynowego. Przed jego zakupem zachęcamy do tego, żeby przeczytać dokładnie skład na buteleczce i sprawdzić, czy nie zawiera żadnych substancji konserwujących lub utrwalaczy. My zachęcamy do stosowania olejku rycynowego wyprodukowanego wyłącznie z naturalnych składników. Warto również w tym miejscu zastanowić się nad tym, jaki olejek rycynowy (rafinowany czy nierafinowany) będzie najlepszy.

Podpowiadamy, że wybór odpowiedniego rodzaju  olejku powinien być uzależniony od przeznaczenia produktu. Olejek nierafinowany zawiera dużo wyższe stężenie składników odżywczych, niż rafinowany, który jest uboższy w składniki odżywcze. Jednak produkty rafinowane cechują się wyższym stopniem trwałości i mogą być dłużej przechowywane po otwarciu buteleczki lub słoiczka.

Naturalny olejek rycynowy na co pomaga?

Korzyści ze stosowania olejku z rycyny są nie do przecenienia. Jest on wykorzystywany w lecznictwie do produkcji niektórych leków, ma silne działanie przeczyszczające. Dzięki temu wspomaga leczenie zaparć i dolegliwości układu pokarmowego. Ponadto jeśli chodzi o olejek rycynowy, zastosowanie jego w kosmetyce jest szerokie. Ma on działanie wysoce nawilżające i odżywiające. Dlatego jest wykorzystywany jako składnik rozmaitych kremów do twarzy, płynów lub olejków do demakijażu, a także balsamów do ciała.

Można go znaleźć również w takich preparatach, jak m.in.:

- Vianek Olejek do demakijażu o działaniu łagodzącym oraz kojącym

https://zielonadrogeria.pl/pl/p/Vianek-Lagodzacy-olejek-do-demakijazu/1238

- Etjia Naturalny Olej Bio – przeznaczony do regeneracji zniszczonych włosów, paznokci oraz skóry z oznakami starzenia

https://zielonadrogeria.pl/pl/p/Etja-naturalny-olej-rycynowy-BIO/132

- Nacomi Olejek do demakijażu dla cery mieszanej 150 ml lub cery suchej i normalnej 150 ml o silnym działaniu antybakteryjno-oczyszczającym oraz nawilżającym.

https://zielonadrogeria.pl/pl/p/Nacomi-Olejek-do-demakijazu-dla-cery-mieszanej%2C-150-ml/1646

Jak używać olejku rycynowego? Praktyczne wskazówki

Decydując się na zastosowanie olejku rycynowego na skórę, należy pamiętać, aby była ona oczyszczona, następnie można wmasowywać w nią opuszkami palców olejek lub wcierać go nasączonym wcześniej wacikiem. Olej, ze względu na silne właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, może być aplikowany na cerę trądzikową oraz skaleczenia, co wspomaga przyspieszenie gojenia.

Stosując olejek rycynowy na włosy należy pamiętać o tym, żeby aplikować go bezpośrednio na wilgotną skórę głowy. Dzięki wsiąkaniu w cebulki, włosy zostają odżywione i zregenerowane od środka. Jeśli chodzi o wzmocnienie paznokci, to można je moczyć w olejku wlanym wcześniej do naczynia lub nacierać powierzchnię płytki paznokcia wacikiem nasączonym w preparacie.

Gdzie kupić naturalny olejek rycynowy?

Osoby zastanawiające się gdzie kupić wysokiej jakości olejek zawierający wyłącznie naturalne składniki zachęcamy do wybierania profesjonalnych sklepów zielarskich, specjalistycznych drogerii lub aptek. Odradzamy kupno olejku rycynowego w supermarkecie lub na bazarze, ponieważ może być źle przechowywany, a jego jakość nie spełniać potrzeb terapeutyczno-pielęgnacyjnych.

Klienci, chcący kupić wysokiej klasy olejek rycynowy lub preparaty na jego bazie, mogą odwiedzić internetowy sklep specjalistyczny Zielona Drogeria oferujący produkty stworzone wyłącznie z wysokiej klasy substancji. Reasumując, osoby pragnące przekonać się jak działa olejek rycynowy na własnej skórze, zachęcamy do zapoznania się z asortymentem sklepu Zielona Drogeria i wypróbowania wysokospecjalistycznych dermokosmetyków pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl